Ричард Гиър с почетна награда от кинофеста в Цюрих
Ричард Гиър с почетна награда от кинофеста в Цюрих / снимка: БГНЕС, архив

Американският актьор Ричард Гиър ще получи на 23 септември в Цюрих почетната награда на кинофестивала в града, съобщиха организаторите, цитирани от АФП.

Наградата "Златната икона" се връчва тази година на холивудската звезда Ричард Гиър, съобщиха организаторите на фестивала в комюнике. Наградата ще му бъде връчена на 23 септември, когато на фестивала ще бъде показан финансовият трилър "Arbitrage". В него актьорът изпълнява ролята на амбициозен инвеститор, който същевременно е съпруг и любящ баща.

Сюзан Сарандън, майка, изпълнена с тревоги, играе идеалната жена. Рухването на финансовата му империя обаче бележи началото на слизането в психологическия ад. Накрая семейството се разпада заради измамите и корупцията.

Ричард Гиър се е снимал в над 50 филма. Една от първите му главни роли е през 1978 г. в лентата "Райски дни", на която режисьор е Терънс Малик. Той печели световна известност с еротичната драма от 1980 г. "Американски жиголо", както и с ролята си в романтичната комедия "Хубава жена", в която си партнира с Джулия Робъртс, припомня БГНЕС.

Освен това участието му в музикалната комедия "Чикаго" от 2002 г. заедно с Рене Зелуегър и Катрин Зита-Джоунс в ролята на брилянтен адвокат, му донася през 2003 г. "Златен глобус" за най-добър актьор.

Осмото издание на кинофестивала в Цюрих ще започне на 20 септември с американския трилър "Диваци" на Оливър Стоун. Режисьорът и неговият продуцент Мориц Борман ще присъстват на церемонията по откриването. Американският актьор Джон Траволта, който играе една от главните роли в лентата, също ще присъства на фестивала и ще получи награда за цялостно творчество.