/ ThinkStock/Getty Images
Човекът не е единственото същество на планетата, способно да опитомява други видове. Точно както хората се сдобиват със собствени селскостопански животни или домашни питомци, така и някои риби отглеждат ракообразни, за да торят любимите им водорасли, пише сп. "Нейчър", позовавайки се на австралийско изследване.

Наблюдавайки рибата Stegastes diencaeus, старателно пазеща зоните на морското дъно, върху които растат ядливите водорасли, учените от университета "Грифит" са обърнали внимание на странното й поведение.

В САЩ изплува златна рибка с огромни размери (СНИМКИ)

Изследователите са установили, че рибите от този вид проявяват агресия към всички, с изключение на малки ракообразни, известни като мизиди, които кротко се множат в рибните "градини".

Специалистите в крайна сметка са успели да разгадаят тази странност. Оказало се, че мизидите и техните "стопани" извличат взаимна изгода. Ракообразните торят "фермите", в които растат любимите водорасли на рибите, а в замяна получават защита от хищници.

"Говорим за уникално откритие - тези риби всъщност са опитомили дребните ракообразни, превръщайки ги в полезни за тях създания", пишат изследователите. 
БТА