Рибар улови пираня в язовир край габровско село
Рибар улови пираня в язовир край габровско село / netinfo
Мъжка пираня с дължина 28 сантиметра и с тегло 340 грама е била уловена от рибар в язовир "Пача бара" край габровското село Гиргини. Това съобщи за БТА Пламен Христов, началник на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури. Рибата има четири реда триъгълни остри зъби - по два реда на челюст, а възрастта й е между 5 и 10 години. Днес риболовци са донесли странния екземпляр на Христов, за да потвърди или да отхвърли версията им, че наистина става дума за пираня. Софиянец е уловил рибата "на червей" в "Пача бара" в събота.

Христов е установил, че рибата е разновидност на червената пираня - най-хищният вид. По думите му тези риби се срещат в Южна и Централна Америка. Живеят в реките Ориноко и Амазонка и в техните притоци, а името им идва от река Пираниа, където са били открити за първи път. Според Христов няма обяснение защо тази южна риба е хваната в Габровско, освен да се търси субективна намеса. По думите му някой, който развъжда тези риби, или ги е изхвърлил в микроязовира, или е искал да ги развъди с неизвестна цел.

Агенцията ще направи проверка дали в микроязовира има и други екземпляри.

Христов е потърсил днес мнението и на ихтиолози от катедра "Аквакултура" при Тракийския университет в Стара Загора. Специалистите потвърдили версията на Пламен Христов и обяснили,че наистина става дума за разновидност на червената пираня с латинското наименование "пиго центрус нетарари".