/ iStock/Getty Images
Рядък бял пингвин беше открит на архипелага на Галапагоските острови, чиято флора и фауна са единствени по рода си, предава Франс прес.

"Може би става дума за генетичното заболяване, познато като левкизъм. При него се наблюдава частична загуба на пигментация на оперението или на козината на животното, докато цветът на очите остава нормален, за разлика от албиносите", съобщиха от Националния парк на островите Галапагос.
 

Тези животни са по-устойчиви на слънчевата светлина и сега предстоят генетични анализи, за да бъде потвърдена диагнозата на пингвина.
Учените отбелязват, че случаите на албинизъм и левкизъм са били често наблюдавани по тези места сред акули, гущери, лангусти и др. Но за пръв път това става с пингвин.
 

Пернатото е било забелязано преди една седмица от гида Джими Патико на остров Исабела, който е част от архипелага на Галапагоските острови, разположени на 1000 километра от бреговете на Еквадор.

Местните пингвини са от вида Spheniscus mendiculos и са единствените, обитаващи линията на Екватора. Те са една от най-дребните разновидности с височина достигаща едва 35 сантиметра. Тяхната популация се увеличи от 1451 екземпляра през 2019 година на 1940 бройки през 2020 г., припомня агенцията
БТА