/ ThinkStock/Getty Images
Изключително рядък 102-каратов безупречен бял диамант е продаден за 15,7 милиона долара при онлайн търг в Хонконг в понеделник вечерта.

Описан като "напълно безупречен" от аукционната къща Сотби, 102,39-каратовият камък отиде при неназован клиент след телефонно наддаване за 122 милиона хонконгски долара.



„Купувачът на този диамант е направил изгодна сделка“, каза Тобиас Корминд, управляващ директор на онлайн бижутерията 77 Diamonds.
Само седем други бели диаманта, по-големи от 100 карата и със същото качество, някога са били продавани на търг.

Първоначално 271-каратов груб камък, скъпоценният камък е открит в затворената сега канадска мина Виктор през 2018 година.



"Диамантът е най-добрият от най-добрите, когато става въпрос за изключителни бели диаманти и е трудно да се надцени неговата рядкост и красота", каза експерт от Сотби преди продажбата.

През ноември 2017 г. най-големият диамант, представен някога на търг, с над 163,41 карата, беше продаден в Женева за повече от 33,8 милиона долара, включително такси и комисионни - световен рекорд в тази категория.



Но това не е рекорд като цяло за диамант: през април 2017 г. гигантският розов диамант "Pink Star" е продаден за 71,2 милиона долара на търг на Сотби в Хонконг.

БГНЕС