/ / iStock/Getty Images
Малка ресторантска верига в Югоизточна Англия представи първата си роботизирана сервитьорка, пише в. "Дейли стар".



Кибер келнерката закачливо е наречена Тереза в чест на бившият британски премиер Тереза Мей, която неведнъж се е сравнявала с робот.

Автоматизираната служителка на ресторантската верига Tea Terrace e от шестото поколение роботизирани сервитьори, лансирани в Япония преди няколко години.
 
 
Публикувахте от Tolu Meduna в Понеделник, 29 юли 2019 г.
Тереза може да се "похвали" с автономна навигация, автоматично избягване на препятствия, гласова комуникация, умение за планиране на маршрут, автоматична доставка на съдове. Голямото й предимство пред човешкия персонал обаче е, че може да вдига и по-бързо и безопасно да разнася тежки товари. Тази й способност ще се използва за улеснение на служителите. Тереза ще доставя блюда и напитки до масата, а поднасянето им ще се извършва от човешки сервитьори.



Роботизираната келнерка не само разнася ястия и питиета, но и съобщава на клиентите какво им се сервира. Ако някой се изпречи на пътя й, Тереза спира, намръщва се и го призовава да се отстрани, за да може да продължи работата си. Освен намръщена физиономия, автоматизираната сервитьорка може да демонстрира различни емоции на лицевия си дисплей.
 
 
Публикувахте от Tolu Meduna в Понеделник, 29 юли 2019 г.
Друго предимство на Тереза, която може да функционира 48 часа с едно зареждане е, че никога не й се налага да ползва почивка.

"Говорим за служител, който няма да боледува, да се оплаква и да иска почивка и винаги ще се явява на работа навреме", казват от управата на ресторанта.



На въпрос дали останалите служители не се притесняват за работата си заради Тереза, от управата отговорят: "Човешкото взаимодействие и обслужването на клиентите са ключови за нашия успех, откакто стартирахме преди 10 години. Това никога няма да се промени".
БТА