Рекордно топене на арктическите ледове
Рекордно топене на арктическите ледове / снимка: Reuters, архив

Площта, обхваната от ледовете в Арктика - един от ключовите елементи на климата на планетата - тази седмица достигна най-ниското си равнище от началото на наблюденията от сателит през 1972 г. Това съобщиха германски учени от Института по физика на околната среда в Бремен.

На 8 септември ледовете на Северния полюс покриваха към 4,24 млн. кв.км. Това е исторически минимум - приблизително с 0,5% под предишния рекорд от септември 2007 г., заяви представител на института.

Според учените топенето на морските ледове през лятото е и индикатор, и ключ за климатичното затопляне с отрицателни ефекти в мащабите на Арктика и на планетата. То доказва значението на въздействието на човешката дейност върху климата през последните десетилетия.

Климатичното затопляне е особено добре изразено в Арктика поради ефекта албедо (съотношението между получената и отразената от Земята светлина). Когато отразяващата повърхност, покрита преди от сняг или лед, е заменена от морска шир с по-тъмен цвят, последната абсорбира повече слънчева светлина и следователно и топлина, посочва БГНЕС.

Температурите в арктическия регион са се покачили два пъти по-бързо отколкото средните температури през последните 50 години. Дебелината на арктическите ледове също е намаляла чувствително за последните десетилетия.