Рекордно топене на арктическия лед през 2012 г.
Рекордно топене на арктическия лед през 2012 г. / снимка: БГНЕС, архив

Световната метеорологична организация (СМО), специализирана агенция на ООН, изрази тревогата си от „рекордното топене на ледовете в Арктика през август и септември” в годишния си доклад за климата през 2012 г., публикуван в Женева.

Организацията потвърди, че 2012 г. е сред десетте най-горещи години от началото на воденето на статистика през 1850 г. Предишното рекордно топене на арктическия лед беше регистрирано през 2007 г. В доклад за положението през 2012 г. организацията съобщи, че по време на сезона на топенето на леда през август и септември ледената покривка на арктическите морета е била само 3,4 млн. кв.км. Това е с 18% по-малко спрямо предишната рекордно малка покривка от 4,18 млн. кв.км, регистрирана през 2007 г.

„Цифрата тази година представлява спад с 49% спрямо средния минимум за периода 1979-2000 г.”, съобщи организацията. Ледената шапка на Гренландия също „се стопи значително от началото на юли”, достигайки 97% в средата на юли, това е „най-значителното топене от началото на сателитните наблюдения преди 34 години”. Това е „тревожен знак за климатичните промени”, заяви французинът Мишел Жаро, генерален секретар на СМО, допълва БГНЕС.

„Много други екстремни явления се случиха през 2012 г., като суша и тропически циклони. Естествената променливост на климата винаги е водела до крайни случаи, но физическите характеристики на тези метеорологични и климатични явления водят до все повече климатични промени”, допълни той. За да илюстрира климатичните промени Световната метеорологична организация съобщава, че крайбрежни бури като Санди вече причиняват „повече крайбрежни наводнения”. Равнището на моретата е нараснало с 20 см от 1880 г., допълва организацията.

Ураганът Санди отне живота на над 100 души и причини значителни материални щети на Карибите. В САЩ броят на жертвите достигна 130 души, а материалните щети бяха оценени на десетки милиарди долари. Световната метеорологична организация съобщи още, че 2012 г. заема девето място сред десетте най-горещи години, въпреки влиянието в началото на годината на метеорологичното явление „Ла Ниня”, което обикновено охлажда климата.

През 2012 г. средната температура на повърхността на земята е била с 0,45 градуса по Целзий по-висока от нормалната, отчитана в периода 1961-1990 г. „За 27 поредна година средната температура на повърхността на земята и на океаните се намира над нормалната, изчислявана за периода 1961-1990 г.”, съобщи Световната метеорологична организация и допълни, че годините от 2001 до 2012 г. са сред 13-те най-горещи, наблюдавани някога. „Трайното затопляне на ниските слоеве на атмосферата остава тревожно”, заяви Мишел Жаро. Според него затоплянето ще продължи заради високата концентрация на парникови газове в атмосферата.