Редят изложба, посветена на творчеството на Йоко Оно
Редят изложба, посветена на творчеството на Йоко Оно / БГНЕС, архив

В Музея на съвременното изкуство в Лион е организирана първата във Франция ретроспектива на творчеството на авангардната художничка Йоко Оно, вдовицата на бившия бийтълс Джон Ленън, предаде АФП.

Изложбата "Йоко Оно: Светлина от изгрев слънце" - "Yoko Ono: Lumiereе" обхваща периода 1952-2016 г. и ще представи изключително цялостно творческия й път, посочва сайтът Artprice.

Йоко Оно е приета в болница заради простуда

Йоко Оно е един от създателите на пърформанса, тя e визуален артист, музикант, видео артист и активист за мир. В експозицията нейните текстове, поеми и откровени бележки кореспоиндират с различни форми на визуалната култура: музикални произведения, скулптури, инсталации, акции, рисунки, филми.

Като художник, Йоко Оно е известна с това, че в работата си се опитва да слее границите между музиката, визуалните изкуства, пърформънса, видео арта и поезията. Експозицията ще проследи изявите й във всички тези артистични области. Произведенията ще бъдат разположени на 3 етажа, обхващащи площ от над 3000 кв.м.

За първи път Джон Ленън и Йоко Оно се срещат през 1966 г. на нейна изложба в Лондон. Той е впечатлен от позитивизма и чувството за хумор на нейното изкуство, особено стълбата, която води до платно, на което с лупа може да се прочете "Да". Години по-късно Джон Ленън твърди, че ако думата е била "Не", най-вероятно е нямало да го впечатли толкова много.

Йоко Оно твърди по-късно, че по това време не е знаела кой е Джон Ленън и Бийтълс, но се е заинтересувала от тяхната музика.

Първата ретроспективна изложба на Йоко Оно във Франция може да бъде посетена до 10 юли 2016 г. в Музея на съвременното изкуство в Лион.

Източник: БГНЕС