Редките имена тласкат децата към престъпления
Редките имена тласкат децата към престъпления / снимка: scx.hu

Децата с редки имена много по-често стават престъпници, отколкото тези с по-често срещани, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РБК. Според изводите на американски учени от университета Шипенсбург, които са анализирали данните от щата Пенсилвания, името има пряка връзка с криминалните склонности.

Учените на име Дейвид Калист и колегата му Даниел Лий са сравнили имената на младите жители на Пенсилвания, извършили престъпления, с имената на останалите живеещи в щата младежи. За целта бил създаден специален индекс за популярност на името, който показвал разпространението на името в дадена местност и вероятността за извършване на незаконни действия от носителя му.

За често срещани в САЩ имена като Майкъл и Дейвид, индексът достигал 50-100 точки. При редките имена като Алек, Айвън, Ърнест, Карим и Малколм, същият индекс не надхвърля единица. Според данните, независимо от националността си, юношите с най-редките и необичайни имена се оказват най-често замесени в престъпления.

Авторите на проучването са твърдо убедени, че освен генетиката, възпитанието и средата са важен фактор, определящ склонността към криминални прояви. Според тях причините за подобно положение могат да са различни. Младежите с редки имена се възприемат от връстниците си различно от „Майкъловците“, което води до трудности в общуването и психологически мотиви за престъпление.

Друго възможно обяснение е съзнателната или подсъзнателна неприязън към собственото име, която също кара децата да се чувстват различни и ги подтиква към противозаконно поведение.