Разкрития за Челябинския метеорит
Разкрития за Челябинския метеорит / снимка: БГНЕС

Метеоритът, който се взриви на 15 февруари 2013 година над територията на Челябинска област, вследствие на което пострадаха 1500 души, е бил част от по-голямо небесно тяло и се е отделил от него вследствие на силен удар, установи международен екип от учени, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Откритието е публикувано в онлайн списанието "Сайънтифик рипортс", пише БТА.

Специалистите изучили химическия състав на намерените отломки от челябинския метеорит и изяснили, че в него се съдържат частици от материала жадеит. Според учените този минерал се образува при силно налягане и високи температури. Конфигурацията на откритите образци жадеит подсказва, че формирането им е свързано със сблъсъка на два астероида.

Небесното тяло, от което се е отчупил челябинския метеорит, се е сблъскало с друг астероид, чийто диаметър е бил не по-малък от 150 метра. Учените изясняват по какви траектории са могли да се движат тези два обекта. Предполага се, че стълкновението се е състояло преди около 290 милиона години.

"Ударът е отделил челябинския метеорит от едно по-голямо небесно тяло и го е насочил към Земята", отбеляза Син Одзава, един от изследователите от японския университет Тохоку. Той определи челябинския метеорит като"уникален образец". Учените считат, че получените от тях нови данни ще им помогнат с по-голяма точност да предскажат може ли едно или друго небесно тяло да попадне на Земята.

По оценка на специалистите размерът на челябинския метеорит е достигал 17 метра, масата му е била 10 хиляди тона, а скоростта - между 10 и 30 километра в секунда, припомнят агенциите.

Вижте снимки от Челябинск в деня на падането на метеорита