Разкриха убийство, станало преди 420 години
Разкриха убийство, станало преди 420 години / netinfo
 
Италиански учени разкриха едно от най-загадъчните престъпления в историята на страната – убийството на великия тоскански херцог Франческо І от прочутия род Медичи и съпругата му Бианка Капело.
 
Историята се случила преди 420 години. В резултат на изследване на останките на знатната двойка било установено, че смъртта е настъпила не от малария, както бе прието да се смята досега, а от отравяне с арсен. Предполагаемият “поръчител” на убийството на херцога и херцогинята е братът на покойния, който след смъртта на Франческо се възкачва на тосканския престол, отричайки се от свещеническия си сан.
 
Италианските средства за масова информация съобщават, че откритието е направено от група учени, между които токсиколозите Алдо Полетини от университета в Пиза, Франческо Мари и Елизабета Бертол, а също и историкът на медицината Донатела Липи от Флорентинския университет. Резултатите от изследванията им ще бъдат публикувани в следващия брой на авторитеното “Британско медицинско списание”.
 
Разкриването на престъплението с четиривековна давност стана благодарение на изследването на останките на представители на династията Медичи. То бе проведено, след като през 2004 г. бе открита семейната им гробница във флорентинската църква “Сан Лоренцо”.