/ iStock/Getty Images
Ако видите на щанда в магазина зелени или сини колбаси, не бързайте да викате инспекторите за защита на потребителите, съветва „Дойче веле”.

Германският производител на месо Матиас Фройнд произвежда лично за своя селски магазин в баварската община Зайлауф 200 различни вида наденички. Това дори му донесе преди две години място в Книгата на рекордите на Гинес. Разбира се, не всички видове се предлагат едновременно, но клиентите имат възможност да избират винаги между около 100 вида колбаси.

Числата, разбира се, са впечатляващи, но по-голям интерес предизвикват наименованията, както и неочакваните и необичайни съставки на някои от изделията: Спагети братвурст, Джин-тоник братвурст, Глювайн братвурст, Трюфел братвурст, братвурст с червена боровинка и сланина и много други.

В интервю за ДПА Матиас Фройнд разкрива част от фирмените тайни и разказва истории, свързани с някои от рецептите си. Така например за производството на Европа братвурст със звездички от сирене, той използва сини водорасли, които оцветяват каймата. В резултат се получава ядлив вариант на знамето на Обединена Европа.

А може ли да се яде зелен колбас?

Идеята за Виагра братвурст дошла, след като Матиас чул по радиото за свойствата на копривата да влияе върху потентността. В Германия популярният медикамент се отпуска с рецепта, но за сметка на това наденички с коприва човек може да си купи напълно свободно.

Разбира се, някои нестандартни продукти не са по вкуса на много от клиентите, каквито са наденичките с гумени мечета – вкусът им напомня популярна енергийна напитка и изобщо не се харесали на купувачите.

Дребните производители на месни продукти в Германия трудно удържат на конкуренцията на големите фирми и на търговските вериги, затова подобни семейни предприятия се срещат все по-рядко.

В периода на коронакризата обаче клиентите започнаха все по-често да отдават предпочитания на местното производство, което помага на хора като Матиас Фройнд да гледат по-оптимистично в бъдещето.
 
БГНЕС