Разкриха тайната на идеалния коледен подарък
Разкриха тайната на идеалния коледен подарък / ThinkStock/Getty Images

Британски психолози откриха тайната на идеалния коледен подарък и за щастие тя не е възможно най-високата цена, съобщи в. "Индипендънт".

Хората, получаващи подаръци, харесват най-много тези, които отразяват най-добре характера и вкуса на подаряващия, твърдят психолозите от Лондонския университетски колеж. Догадките какво би искал получаващият, не са правилна стратегия, защото често човек не може да прецени какво точно ценят близките му.

Нестандартен коледен подарък - коктейл от собствените ви сълзи

Психолозите под ръководството на проф. Ейдриън Фърнам стигат до тези изводи след експеримент, в който 122-ма участници купуват песни от iTunes като подаръци от приятелите им. След това учените проучили приятелите и установили, че подаръците били харесвани повече, когато отразявали вкуса на подаряващия.

Златен вибратор и кристален полилей - най-исканите луксозни подаръци за жените

За тези, които са оставили пазаруването за последния момент, психолозите дават и някои съвети. Крайно нежелателно е например, когато подаръците са няколко, сред тях да има и евтин, защото той сваля възприеманата стойност на основния.

Най-пусканите коледни песни в магазините (ВИДЕО)

При двойките, особено тези, които посрещат първата си Коледа заедно, скъпите подаръци може да са проблематични, защото повишават очакванията на получателя. Ако след време последва нещо евтино, то може да бъде възприето като пренебрежение. Скъпите подаръци в началото на връзката могат да бъдат изтълкувани и като вид подкуп, а не като оказано внимание.

Източник: БТА