Разкриха с какво кръвта привлича вампирите
Разкриха с какво кръвта привлича вампирите / Thinkstock/Getty Images

Шведски учени разкриха точната съставка, която прави кръвта неустоима за вампирите както и за повечето кръвожадни животни, пише в. "Дейли мирър".

Оказва се, че тигрите и кучетата реагират по същия начин на хемоглобина, като митичния граф Дракула, пише изданието. В кръвта се съдържа специален алдехид, наречен транс-4,5 епокси Е. Именно той прави така, тя да има леко метален вкус.

Във вампираския роман на Брам Стокър граф Дракула не може да се сдържи, когато неговият гост Джонатан Харкър се порязва, докато се бръсне. Сега учените с точност откриха на какво е реагирал аристократът кръволок - именно на споменатия алдехид. При провеждане на тестове с животни от зоологическа градина парчета дърво, импрегнирани с новооткритото вещество, отключвали апетита на азиатските и африканските диви кучета, както и на сибирските тигри. Алдехидът предизвиквал едни и същи реакции у хищниците - подушване, близане, захапване, досущ като при прясната конска кръв.

Откритието било направено от екипа на проф. Матиас Ласка от университета Линкопинг в Швеция. Учените идентифицирали съставката, която правела кръвта неустоима с нейното леко метално ухание. Експериментите били проведени в зоологическата градина в Колмарден.

Източник: БТА