Разкриха какво е общото между секса и религията
Разкриха какво е общото между секса и религията / ThinkStock/Getty Images

Американски учени, провели тестове с 19 мормона, установили, че религията и религиозното чувство стимулират мозъка по същия начин, както действат сексът и рокендролът, пише в. "Дейли мeйл".

Те въздействат на участъка нуклеус акумбенс, проличало от магнитно-резонансното сканиране на участниците. Това "полегнало ядро" на мозъка е свързано с активирането на мозъчните връзки, свързани с механизмите на възнаграждението.

Как влияе сексът на мозъка?

Нуклеус акумбенс се задейства от силното религиозно чувство, но се наблюдава подобен процес при комарджиите, при приемащите наркотици и при слушането на музика. Този център играе ключова роля и при пристрастяването.

Седем открития за секса и музиката

Деветнайсетте силно вярващи мормона били подложени на 4 вида задачи, способни да пробудят религиозните им чувства. В същото време те били подложени на магнитно-резонансно сканиране. В края на едночасовите сеанси някои от мормоните се разплакали заради силните религиозни чувства, които изпитали.

Как действа сексът на хората?

Учените от университета в Юта с ръководител Майкъл Фъргюсън с точност определили кои участъци от мозъка на доброволците действали най-активно в този процес. По време на получения пик пулсът на участниците се ускорявал и дишането им ставало по-дълбоко, пише БТА.

Още открития за секса:

Ползите от секса се увеличават с още една

Сексът лекува, пази ни от стрес и ни прави по-щастливи

Сексът подмладява мозъка