С престижната американска награда за кино и телевизия Златен глобус бе отличен филмът Три билборда извън града
С престижната американска награда за кино и телевизия Златен глобус бе отличен филмът Три билборда извън града / Guliver/Getty Images
Драмата "Три билборда извън града" на режисьора Мартин Макдона, за която се смята, че най-ясно отразява горещата тема за сексуалния тормоз над жените, е големият победител на наградите "Златен глобус" във филмовите категории, предадоха световните информационни агенции.

Звездите отблизо: Красавиците на червения килим на Златен глобус (СНИМКИ)

Продукцията, проследяваща историята на майка, търсеща отмъщение за изнасилването и убийството на дъщеря си, спечели четири отличия - за най-добра филмова драма, най-добра актриса във филмова драма (Франсис Макдорманд), най-добър актьор в поддържаща роля (Сам Рокуел) и най-добър сценарий (Мартин Макдона).

Златен глобус
Сет Майерс/Guliver/Getty Images

Откривайки церемонията, водещият Сет Майерс премина направо на темата за сексуалния скандал, разтърсил Холивуд през последните месеци. Комикът се обърна към публиката с "Добър вечер, дами и останали джентълмени".

"Присъстващите тук мъже за първи път от три месеца няма да потръпнат от ужас, чувайки имената си, произнесени на глас", допълни Майерс.

Златни глобуси
Гари Олдман/Guliver/Getty Images

Най-добрите в телевизията: Номинациите за Златен глобус 2018

Призът за най-добър актьор във филмова драма беше присъден на Гари Олдман за превъплъщението му в образа на Уинстън Чърчил в "Най-мрачният час". Британецът надделя над смятания за фаворит за наградата Тимъти Шаламе с ролята му в гей драмата "Призови ме с твоето име".

Златни глобуси
Guliver/Getty Images

В категорията за най-добра комедия или мюзикъл беше отличен филмът "Лейди Бърд" на режисьорката Грета Гъруиг.

Златни глобуси
Сирша Ронан/Guliver/Getty Images

Наградите за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл и най-добър актьор във филмова комедия получиха съответно Сирша Ронан за "Лейди Бърд" и Джеймс Франко за "Катастрофалният артист".

Златни глобуси
Джеймс Франко/Guliver/Getty Images

С режисьорски приз беше удостоен Гийермо дел Торо за филма "Формата на водата", който водеше по номинации за наградите "Златен глобус" със седем на брой.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена Алисън Джани за "Аз, Тоня".

Златни глобуси
Алисън Джани/Guliver/Getty Images

Драмата "Изневиделица" на германския режисьор от турски произход Фатих Акин спечели приза за най-добър чуждоезичен филм.

"Тайната на Коко" получи наградата за най-добра анимация.

В категорията за оригинална музика беше отличен френският композитор Александър Депла за "Формата на водата".

За най-добра песен от филм беше обявена "This is Me" от "Най-великият шоумен".

Златен глобус
Опра Уинфри/Guliver/Getty Images

Телевизионната знаменитост Опра Уинфри получи почетното отличие "Сесил Б. Демил". Уинфри стана първата афроамериканка в историята на наградите "Златен глобус", удостоена с приза.

Времето изтече: Море от черни тоалети по червения килим на Златен глобус (СНИМКИ)

Филмите "Дюнкерк" на Кристофър Нолан, "Бягай!" на Джордан Пийл и "Вестник на властта" на Стивън Спилбърг, открояващи се сред фаворитите в наградния сезон, чиято кулминация са "Оскар"-ите, останаха без отличия.

Наблюдателите очакваха с интерес церемонията за наградите "Златен глобус" - една от водещите прояви в сезона, считайки я за своебразен тест за това как Холивуд се справя на фона на белязалия го секс скандал. Наясно с всички тези очаквания, домакинът Сет Майерс се пошегува, че се чувства като "първото куче, изстреляно в далечния космос".

Златен глобус
Сет Майерс/Guliver/Getty Images

Според ранните отзиви Майерс се е справил с "почти непосилната задача" като водещ на шоуто в подобен момент и е успял да намери баланса между горещата тема за секс скандала и хумора.

Звездите, които игнорираха призива за черни рокли на Златен глобус (СНИМКИ)

Наградите "Златен глобус", които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха раздадени за 75-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс.
БТА