Влажността у дома е често срещан проблем, от който страдат много хора. Тя не само уврежда стените и таваните, но и влияе върху здравето ни. Естествен начин за контрол на влажността и мухълът е използването на стайни растения, които да абсорбират излишната влага в стаята, пише каналът "Баба знае" във vbox7.

Мента

Ментата обича влажна среда и почви, което я прави идеално растение за всяко място от дома ни, където е по-влажно. Растението се развива добре при различни климатични условия, а това, че расте целогодишно го прави перфектно за всяко домакинство.

Мента
iStock/Getty Images

Орхидея

Освен, изключително красиви, тези растения ще ви помогнат и в борбата с влагата. Тъй като чат от корените им са отвън те абсорбират хранителни вещества от въздуха. Някои орхидеи образуват и псевдобулба, която им служи за съхранение на вода, за да се справят по-добре в условия на суша.

Мечова папрат
 

Растението се чувства добре на влажни и сенчести места, но когато се намира вътре в дома, реагира по-добре на ярка филтрирана светлина. Освен, че се справя с влагата, папратта се грижи за пречистването на въздуха, като се справя с химикалите в него.

Мечова папрат
iStock/Getty Images


Спатифилум

Това красиво растение обикновено се отглежда на закрито, където се чувства най-добре при относително стабилна температура. Трябва да го поливате само веднъж седмично и няма нужда от много осветление.

бръшлян
iStock/Getty Images

Естественото местообитание на бръшляна са гори с голяма влажност, което го прави идеално за всяко помещение в дома ни, където има твърде много влага. Може да го поставите във висяща саксия и да го окачите в банята или над кухненската мивка.

Палма


Палмовото дърво е чудесен избор за контролиране на нивата на влажност, особено в баните. Подходящи са финиковите и тръстиковите палми, както и палмите арека.