Яжте всеки ден зеле и броколи за здраве
Яжте всеки ден зеле и броколи за здраве / www.sxc.hu

Холандски медици от Лайденския университет съветват ежедневно да добавяме в менюто си зеле или броколи. Биолозите смятат, че това е евтин и "съдържателен" източник на много полезни за здравето фитохимикали, витамини, минерали.

 

Изследователите са анализирали различни свойства на тези зеленчуци и са установили, че зелето има висока питателна ценност и даже може да предотврати развитието на някои видове рак. Богатото на полезни вещества зеле положително влияе на организма, благодарение на естествените съединения в своя състав, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките, обясняват експертите.

 

Най-много антиокислители са открити в броколите и цветното зеле, но и в листата на "обикновеното" зеле има доста от полезните компоненти, отбелязва БГНЕС. Освен антиракови функции всички видове зеле са способни да предотвратят дихателните и сърдечни болести, да подсилят имунитета. Но специалистите са забелязали, че концентрацията на витамини в зеленчуците може да се различава в зависимост от условията за тяхното отглеждане. Те предупреждават, че тези от тях, които съдържат висока ниво на нитрати могат да са опасни за здравето.