Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат 11-16% сухо вещество, от които средно захари 6,17-9.45%, като в някои сортове захарта достига до 15%, мазнините - 0,13%, азотните вещества - 0,8%, целулозата - около 1%. Те съдържат минерални вещества - калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също витамин С, витамин РР, В2, В1, каротин (провитамин А). Мускатната тиква е по-богат източник на каротин и от морковите, пише Lekar.bg.
Тиквите са диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, а това я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки - като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци.
Препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.