Японски учени ще възкресят мамутите
Японски учени ще възкресят мамутите / sxc.hu

Японски учени ще започнат проект тази година за възкресяване на отдавна изчезналите мамути, използвайки технология за клониране, която ще ги върне към живот след около пет години.

Изследователите ще опитат да съживят мамутите, като извлекат това лято тъкани от трупа на мамут, запазен в руска изследователска лаборатория, съобщи Йомиури Шимбун.

"Подготовката за осъществяване на тази цел беше извършена", заяви Акира Иритани, ръководител на научния екип и професор от университета в Киодо. Според плана ядрото от клетките на мамута ще бъде поставено в яйцеклетки на слон, за да се създаде ембрион, съдържащ гените на мамут. След това ембрионът ще бъде поставен в матката на слоница, като учените смятат, че по този начин тя ще роди бебе мамут, посочва БГНЕС.

Те се надяват да постигнат целта си до пет-шест години, заяви проф. Йомиури.

Изследователите, които поканили руски учен, специалист по мамутите и двама американски експерти по слоновете да се включат в проекта, вече са създали техника за извличане на ДНК от замразени клетки. Преди време учените се отказаха от подобен проект след като установиха, че ядрата в кожни клетки на мамут и мускулни влакна са били увредени от ледени кристали, поради което се оказаха неизползваеми.