Японски учени са все по-близо до ключа към вечната младост
Японски учени са все по-близо до ключа към вечната младост / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обединена група учени от японските университети в Осака, Хокайдо и Тиба са постигнали значителен напредък как може да бъде управляван механизмът на стареенето, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявление на професор Исей Комуро, ръководител на обединената група.

„Остава още много път пред практическото приложение на нашите изводи, но резултатите ни приближават на една крачка от реализацията на мечтата на човечеството - прекратяване на стареенето”, заяви професорът.

Специалистите са открили, че един от протеините в човешкия организъм влияе директно на стареенето. Става дума за протеина С1q. При опитните мишки на 2,5 години този протеин бил пет пъти повече, отколкото при мишки на възраст два месеца. Засега не са установени причините за неговото количествено
увеличение в зависимост от стареенето. Но според учените именно този протеин най-вероятно отговаря за стареенето на човешките клетки. По-рано се смяташе, че той както и останалите протеини е предназначен за защита на организма от действията на проникнали в организма чужди агенти и участва във формирането на имунната система, посочва БТА.

Сега учените констатирали, че C1q така влияе на протеините, разположени по повърхността на всички клетки в организма, че допринася за тяхното стареене. При това възникват аномалии в процеса на клетъчното възпроизводство.

По време на експерименти японските изследователи по пътя на намеса на генно равнище са прекратили производството в организма на „виновния” протеин. След като направили това, те установили значително съживяване на процеса на регенерирането на клетъчните тъкани.

Но това феноменално откритие си има и обратната страна на медала, казват специалистите. Когато протеинът C1q бъде „приспан” от учените и процесът на стареене се забави, то това можело сериозно да подкопае имунната система. Засега учените не успявали са повлияят на протеина така, че да съхранят и младостта, и естествения щит на организма.