Всеки знае, че гъбите са полезна, питателна и нискокалорична храна, която е чудесна добавка към хранителния ни режим.
Ново изследване показва, че освен вече познатите ползи от консумацията на гъби, учените са открили и тяхното свойство при борбата с раковите заболявания, посочва БГНЕС.
Според британски учени екстракт от специална японска гъба убива вирус, предаващ се по полов път, който може да причини рак на шийката на матката.
Човешкият папиломен вирус е силна инфекция, която засяга кожата и влажната мембрана например на гърлото, устата и шийката на матката.
Освен че убива вируса, при наличие на такъв, японската гъба спомага за по-бавен растеж на тумора на матката.
"Целта ни беше да разработим по доброкачествено лекарство срещу този тип заболяване, тъй като повечето такива имат много странични ефекти и допълнително усложняват здравословното състояние на пациента", коментира д-р Джудит Смит, провела изследването.