Японци създават космическа бира
Японци създават космическа бира / снимкa: БГНЕС

"Сапоро Биър"-една от трите най-големи пивоварни в Япония, е намерила златната жила за увеличаване на консумацията на бирата в страната, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Тя ще създава пиво от ечемичени зърна, престояли във високите космически слоеве.

Сапоро предвижда производство от третото поколение растения, покълнали от семена, пазени в продължение на пет месеца на борда на Международната космическа станция през 2006 г. Това ще е първата космическа бира и тя ще е готова през ноември, обяви директорът на "Сапоро" Биър Джуничи Ичикава.

Производителят, който използва преподаватели от университета за анализа на въздействието върху растенията на потенциално враждебна среда като микрогравитацията, се надява да произведе стотина бутилки от тази реколта. Ечемикът, който е богат на хранителни елементи и на фибри, е особено устойчиво растение и е идеалният кандидат за извънземно култивиране. Японски учени участват в руски проект за установяване на растенията, които може да се отглеждат в космическа среда, за да позволят на човек да се изхранва самостоятелно в космоса.