Пътят към щастието минава през близката кръчма
Пътят към щастието минава през близката кръчма / ThinkStock/Getty Images

Ново проучване потвърждава това, което отдавна е известно на "социалните пиячи" - наличието на кръчма в близост до дома прави хората по-щастливи, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на изследването от Оксфордския университет са установили, че редовните посетители на близки до дома им кръчми са "значително по-щастливи", имат повече приятели, по-доволни са от живота и пият по-умерено, както препоръчват здравните експерти.

Намериха „златния триъгълник" на щастието

Проучването е направено за кампанията "Камра", чиято основна цел е да наблегне върху важността от прякото общуване между хората.

Изследователите са открили още, че питието в близката кръчма подобрява социалните умения, тъй като индивидите са по-склонни да подхванат разговор в задушевната атмосфера на малко заведение, отколкото в по-просторни помещения.

Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив?

"Приятелството и чувството за общност са ключови за човешкото здраве и благоденствие. Създаването и поддържането на приятелство е нещо, което трябва да се прави очи в очи. Дигиталният свят не е заместител на прекия контакт. Имайки предвид, че в наши дни социалният живот е предимно онлайн, вместо на четири очи, наличието на близки и достъпни заведения, в които хората могат да се срещат и да общуват с приятели, става все по-необходимо", казва Робин Дънбар от изследователския екип.

Алкохолът кара мъжете да се усмихват повече

"Очаровани сме, че настоящото солидно проучване, направено в заведения в Оксфордшър, хвърля светлина върху множеството ползи от ходенето на кръчма", казва Тим Пейдж, изпълнителен директор на кампанията "Камра". Авторите на проучването напомнят, че кръчмите играят важна роля за британския социален живот още от 16-и век. Изследователите отбелязват също, че докато през 1951 г. в Англия и Уелс е имало 73 421 кръчми, към 2014 г. те вече са били 51 900 и броят им продължава да намалява.

Източник: БТА