По-малко от месец остава до появата на автобиографията на американската певица и носителка на награди „Грами“ Алиша Кийс. Книгата, озаглавена „More Myself“, ще излезе на 5 ноември с търговската марка „An Oprah Book“ на Опра Уинфри.

Gulliver/Getty Images

От издателството описаха книгата като „360-градусова перспектива“ на живота й - от детството й в Манхатън, Ню Йорк, до впечатляващия й възход към музикалните върхове.
Още през март, когато анонсира появата на книгата, Алиша Кийс посочи, че се чувства изключително развълнувана от възможността да сподели житейската си история съвместно с нейната „сестра, ментор и приятелка Опра“. Самата Уинфри на свой ред изтъкна, че е почитателка на Кийс и за нея е чест да издаде книгата й.

Алиша Кийс
Gulliver/Getty Images

Алиша Кийс е родена през 1981 г. в Ню Йорк. Започва да свири на пиано от 7-годишна. Пише първата си песен „Butterflyz”, когато е едва 14-годишна, а парчето е включено в дебютния ѝ албум „Songs in A Minor”, който излиза на музикалния пазар през 2001 г. Тавата й донася невероятен успех - Алиша печели пет награди „Грами“.

Следват още пет албума - през 2003 г. тя издава втория си албум „The Diary of Alicia Keys”, през 2007 г. - „As I Am”, после „The Element of Freedom” (2009), а през 2012-а Алиша пуска „Girl on Fire”. Последният й до момента албум - „Here”, излиза в края на 2016 г.

Алиша Кийс
Gulliver/Getty Images

До момента тя е продала над 30 милиона копия албуми по целия свят и се радва на изключителна кариера от хитове, постижения и отличия. В средата на септември Алиша Кийс се завърна в музикалния свят с парчето „Show Me Love“, колаборация с американския R&B изпълнител Мигел. Парчето е първо от предстоящия седми студиен албум на изпълнителката. В клипа към песента участват актрисата Зоуи Салдана и съпругът й Марко Парего Салдана, както и актьорът Майкъл Б. Джордан. Любопитно е, че видеото е заснето в рамките на ...само 7 секунди.

Алиша Кийс
Gulliver/Getty Images

Алиша Кийс е част от вдъхновителите и създателите на Тidal.

Tidal е услуга за разпространение на музика, която предлага музикално и видео съдържание. Сред собствениците на бранда е и Мадона. Отскоро меломаните имат достъп до платформата и в България чрез VIVACOM. Стрийминг услугата разполага с огромни каталози с българска музика и световни хитове, както и над 250 000 видеа и концерти.
 

Пътят към славата за Алиша Кийс не е лек. Само на 15 години, тя се оказва въвлечена във „война за договор“ между лейбълите „Warner”, „Colombia” и „Arista”. Младата изпълнителка, изкушена от роял в сделката, подписва с „Colombia”. И тогава започва да осъзнава как работи шоубизнесът - шефовете на компанията искат Алиша да е просто …певица. Те назначават продуценти, композитори и текстописци, които да работят за нея. Искат да се облича предизвикателно, но Кийс категорично отказва. Защото Алиша иска да бъде творец.

Алиша Кийс
Gulliver/Getty Images

От тази яма й помага да излезе Клайв Дейвис. Продуцентът, работил с Арета Франклин, Брус Спрингстийн и Уитни Хюстън, я взима под крилото си и и й позволява да има пълен творчески контрол. И Алиша се залавя за работа, за да се появи „Songs in A minor” - определян за един от най- добрите R&B албуми, излизали след 2000 година.

Gulliver/Getty Images

Днес Алиша Кийс е омъжена за рапъра Суис Бийтс. На 31 юли 2010 г. двамата сключиха брак на френския остров Корсика. Днес вече се радват на две деца. Първородният син на двойката проплака през октомври 2010 г., а братчето му Дженезис се появи на бял свят през декември 2014-а. Касим, както е истинското име на музикалния продуцент, има още три деца от предишни връзки.