Първото барбекю в света започва историята си от България
Първото барбекю в света започва историята си от България / Thinkstock/Getty Images

Барбекюто също има своя празник. На 4 юли в различни части на света, започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни - тези приготвени на барбекю. Преди да се запознаете с начина, по който празнуват различните държави и култури, foodpanda, проследи историята на този древен метод за приготвяне на храна.

Думата „барбекю" идва от английски език (Barbeque) и означава начин на приготвяне на храна и уред, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен градински празник в САЩ. Всъщност никой досега не е установил кога хората са започнали да практикуват този способ в кулинарията, но е факт, че е един от най- разпространените.

Кой го е измислил? Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста, но засега няма точни и ясни сведения. Според една от тях, първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна, още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч, с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.

Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова, в края на XV век, вижда как хората там тайно приготвят храната си като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. „Барбакоа", както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.

В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често преди термичната обработка месото се маринова с различни сухи или течни подправки за по-добър вкус.

Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории.

Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю парти.

Ето и някои идеи как да прекараме деня на Независимостта в САЩ или просто един вълнуващ ден с приятели и близки хора в България:

Съвет 1: Разберете какво месо и зеленчуци, предпочитат вашите гости. На барбекю може да бъдат приготвени, пилешко, телешко, свинско, дори и риба. От зеленчуците подберете чушки, гъби, лук, тиквички.

Съвет 2: Подберете подходяща гарнитура - картофена салата; зелена салата, която е изключително подходяща за летните месеци. Репички, маруля, айсберг са отличен избор.

Съвет 3: При планиране на менюто не забравяйте и алкохола. За барбекю най-подходящи са вината - бяло , червено и розе.

Съвет 4: Планирането на такъв парти ден може да излезе скъпо, затова се разберете с вашите приятели всеки да донесе по нещо. За улеснение на домакините картонените чинии и вилички са подходящи за такъв тип парти. По този начин в края на вечерта няма да имате купчина посуда в мивката, а изцяло ще може да се насладите на приятната атмосфера.

Съвет 5: Помислете за локация и игри. Определено най-подходящото място е сред природата или в градина.

За финал, не забравяйте да овкусите месото поне 3 часа предварително. Нашето предложение е да приготвите марината с различни билки, сол, черен и червен пипер. Добавете и лимонов сок, който допълнително ще направите храната още по-вкусна.

Това е всичко, което трябва да планирате за градинско парти. Разбира се важен аспект е слънцето. Какъв по-прекрасен начин да отпразнувате топлите дни и летните вечери с вкусна храна и приятна компания на открито!