Първи маратон за четене на Библията
Първи маратон за четене на Библията / снимкa: Sofia Photo Agency

Първи маратон за четене на Стария и Новия завет, озаглавен "Библията ден и нощ", започва днес в Рим и ще продължи до 11 октомври. Проектът предвижда публично четене на цялата Библия без прекъсване, съобщиха световните агенции.

Инициативата е на Ватикана и ще се състои в базиликата "Светия ерусалимски кръст". Четците ще бъдат общо 1248 от всички социални кръгове - кардинали, равини, вярващи, членове на цели семейства. Всеки ще чете на висок глас пасаж от Библията в продължение на 6-8 минути. На всеки 90 минути четенето ще бъде прекъсвано от музикална пауза.

Началото днес точно в 12 ч. ще сложи папа Бенедикт Шестнайсети, който от прозореца на кабинета си, който гледа към площада пред църквата "Св.Петър", ще прочете на иврит първите стихове от Книгата на битието. Последен четец ще е държавният секретар на Ватиката, кардинал Тарчизио Бертоне, който ще прочете 22-ра глава на Апокалипсис.

Необичайният маратон е организиран по случай откриването на 12-ата асамблея на световния Синод на католическите епископи, много важен форум за католиците.

Първият и последният час от четенето ще бъдат предавани по италианската телевизия РАИ, а целият библейски маратон ще бъде излъчван по образователния канал РАИ-3.