Пускат обновен стар трамвай по столичните булеварди
Пускат обновен стар трамвай по столичните булеварди / netinfo
Напълно рециклиран и обновен български трамвай ще бъде представен от "Столичен електротранспорт" ЕАД. Трамваят е българско производство, от серията, произвеждана между 1981 и 1986 година.

В момента в столичния транспорт се движат общо 80 трамваи от същата серия. Превозното средство е с допълнителна нископодова част и обновен вътрешен и външен дизайн.

Рециклирането на трамвая е извършено в "Трамкар" по поръчка на "Столичен електротранспорт" и е на стойност 120 000 лева.

Идеята за рециклирането на превозното средство е отпреди половин година и е била подкрепена от Столичната община. В мотрисата са подобрени сигнализацията и управлението на вратите за качване и слизане на пътниците. Поставен е двоен под, а два сантиметра е водонепромокаемото и противоплъзгащо покритие при европейски стандарт 1.5 см. В пътническия салон е подменена външната и вътрешната облицовка, а освен това е добавена и изолация между тях.

Начинът за отопление в мотрисата е изцяло променен. Променен е и пътят на захранващите кабели, за да се осигури по-добра работа при ремонтното им обслужване. Осветлението на салона е с нови луминисцентни лампи, а външната облицовка на превозното средство е удароустойчива. Страничните стъкла на трамвая са потъмнени, седалките в пътническия салон са преработени и вече са с мека част.

В нископодовата част на превозното средство има монтирана платформа с ръчно управление за инвалидни колички.

Външната визия на мотрисата е заимствана от чешкия проект, по който се рециклират 19 български трамваи, а дължината й е 26 метра. Има възможност още девет трамвайни мотриси от същата серия да бъдат рециклирани по този модел.

Превозното средство ще се движи по маршрута на първа или седма трамвайни линии.