Пушенето приравнено с насилието в US филмите
Пушенето приравнено с насилието в US филмите / netinfo

Пушенето на киноекрана вече ще бъде фактически приравнено към сцените на насилие, секс и нецензурни ругатни, като ще бъде определена възраст за допускане в кината в САЩ. Това съобщи ръководителят на Американската асоциация за киноиндустрия Дан Гликмън.

Съществуващата в САЩ система за рейтинги дава възможност за ограничаване достъпа на децата до филми, чието съдържание може да въздейства отрицателно на тяхната неустойчива психика,пише БГНЕС.

Проста система от кодове помага на родителите да решат дали може да пуснат децата си да гледат определен филм в кино или в къщи. На максималното “наказание” ще бъдат подлагани филмите, в които пушенето се асоциира с положителния герой или цигарата е атрибут на мъжество, сила на духа и независимост.

Експертите освен това ще обръщат внимание на това дали пушенето във филма е случайно или е натрапчиво. Целта на новата мярка е децата да бъдат опазени от пропагандата на пушенето, която беше особено агресивна до началото на активната борба с този вреден навик в САЩ.