Пушенето на марихуана отслабва сперматозоидите
Пушенето на марихуана отслабва сперматозоидите / снимка: sxc.hu

Американски учени установиха, че важна роля в механизма на активното движение на сперматозоидите играе изработването в организма на алкалоида ендоканабиноид, което употребата на марихуана сериозно нарушава.

Изследването е на Калифорнийския университет в Сан Франциско и е публикувано в списание Cell. В неговия ход е било установено, че щом попаднат във вътрешните женски полови органи, сперматозоидите се движат неравномерно, като скоростта им нараства с приближаването на яйцеклетката. Те стават все по-активни при понижаване на концентрацията на кислород на средата, което се определя от водородните йони в клетките. Именно тук съществена роля играе ендоканабиноидът, който при занижени количества рязко намалява скоростта на сперматозоидите.

Алкалоидът на марихуаната всъщност не намалява производството на ендокабиноид, а даже напротив, което обаче активира спермадозоидите прекалено рано. По този начин мъжките полови клетки изразходват ресурсите си значително по-бързо и преждевременно, което рязко намалява шансовете им да достигнат яйцеклетката и да я оплодят.