Пуйките влизат в борбата с тероризма
Пуйките влизат в борбата с тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Кожата по главата и шията на пуйките може да се окаже полезна за спасяването на човешки живот при терористична атака, химически инцидент или дори и при заболяване от рак.

В продължение на хилядолетия пернатите използват кожата по шията си, за да изразяват възбуда или вълнение като променят цвета на тази част от кожата си от червено в синьо или дори бяло - способност, спечелила им прозвището „птицата със седем лица” в корейския и японския език.

Учени от САЩ и Южна Корея изследвали по-подробно проби от гушата на пуйки и открили, че тя съдържа пакети от светлоотразителни колагенови влакна, примесени с плътна мрежа от кръвоносни съдове. Когато артериите набъбнат или започнат да се свиват, колагеновите възли реагират по същия начин - променят ъгъла, под който разпръсват входящата светлина и по този начин цветът на кожата се променя.

Екипът учени е използвал безопасни вируси, известни като М13 бактериофали, които се самокопират, за да създадат пласт със съдържание на подобни снопове оптични влакна, за да се имитира пуешката кожа. Биофилмите променили цвета си веднага след като били изложени на химически изпарения. Така гушата на пуйките се превръща в прост сензор за опасност, който може да бъде отчетен и с невъоръжено око, отбелязва БГНЕС.

Съединенията засекли хексан, изопропилов алкохол, етанол и метанол и дори тротилови изпарения.

Учените са разработили и мобилно приложение, наречено iColour Analyser, което да разпознава различните нюанси, защото идентифицирането на всяко химическо вещество се появява в различен цвят.

Много учени разработват сензори, разпознаващи различните цветове, които да бъдат лесни за употреба, но това не е достатъчно за разпознаване на цветовете при химическо замърсяване.

Новият метод е реактивен и чувствителен към широк спектър химикали и при слаба концентрация на веществото като 300 частици на един милиард. Методът може да бъде доразработен от генни инженери. „Нашите колориментрични сензори могат да бъдат полезни в откриването на различни вредни токсини и патогени за защита на човешкото здраве и националната сигурност. В бъдеще е възможно да използваме същата технология, за да създадем дихателен тест за откриване на рак и други заболявания”, се казва в изследването.