/ iStock/Getty Images
Според психолози и социолози тридесетгодишната възраст е важен етап, когато човек окончателно се сбогува с юношеството и става зрял и възрастен. В този момент хормоните вече не бушуват, вчерашната тийнейджърка е имала време да опита няколко професии и знае какво е сериозна връзка.

Обикновено на тази възраст се обобщават първите резултати, но експертите смятат, че основният показател за качествено съзряване е сигурността в шест ключови области на живота: здраве, благополучие, професионална реализация, приятелства, хобита и любов. Момиче, което не е склонно към инфантилизъм, обикновено до тридесетгодишна възраст може да се осигури, дори ако доходите не са съвсем задоволителни, но са постоянни и стабилни. Освен това тя разбира дали иска да има семейство и деца, дали може да се грижи за себе си и дали има кръг на общуване и интереси, които я удовлетворяват.
Често обаче илюзиите пречат на психологическата зрялост и могат да бъдат изключително вредни.

Ето петте най-опасни илюзии за дамите:

 Ще се появи "принцът на бял кон" и всичко ще се оправи

Дори възрастните жени често живеят с години в очакване в живота им да се появи мъж, който да им донесе щастие, увереност и стабилност. Мнозина мечтаят да бъдат "опора на мъжа", като си представят, че така няма да им се налага да решават финансови и битови проблеми, да се забавляват и да намират радост в ежедневието.

Такава позиция заплашва с отказ от самостоятелно развитие, а инфантилизмът е основният враг на успеха.

Нека някой друг реши

Обикновено такова момиче очаква да му се казва какво да прави, кога да отиде на лекар, къде да прекара ваканцията. Вярва, че приятелите, родителите, съпругът и шефът ѝ най-добре знаят как да живее. Но при такова отношение рискува да изгуби своята идентичност. Съществува риск да се окаже в момент от живота си, който изобщо не ѝ харесва, и да обвини за това някой друг.

Ще го направя по-късно

Когато си млад, едва ли някой си дава сметка колко бързо минават годините. Изглежда, че целият ти живот е пред теб и имаш достатъчно време за всичко. А ако не ви харесва, можете да го отложите за "по-късно". Но това вълшебно време може никога да не настъпи.

Вече е твърде късно за това

Обратното на предишното убеждение. Тази заблуда пречи и ограничава движението напред. Преодолявайки страха, човек много по-лесно опитва нови неща. Дори и ако според стереотипа това никак да не е подходящо в по-зряла възраст.

Трябва да бъда по-добра

Този модел на поведение има много дълбоки корени: родителите често внушават на децата си, че трябва да бъдат услужливи - да споделят играчките си, дори когато не искат, да прегръщат с удоволствие неприятната леля и да се отказват от мнението си заради авторитета на по-възрастните.

В зряла възраст страхът от осъждане се превръща в да кажете "не". Наличието на тази илюзия води до уязвимост, зависимост от мнението на другите и болезнен перфекционизъм. Този човек постоянно изразходва енергията си, за да накара някого да го хареса, и се разочарова, когато това не се случи. Работата върху самочувствието може да ви помогне да си върнете контрола над живота и емоциите си.

 
БГНЕС, Lenta.ru