/ iStock/Getty Images
За да запазите интимния живот и да подобрите отношенията, можете да правите секс по график. Това каза пред „Дейли мейл” клиничната психоложката Бритни Блеър.

Блеър назова няколко прости начина за спасяване на интимния живот. Тя смята, че общуването е ключът към успеха. „Ако искате да говорите за нещо важно, но се колебаете, опитайте да започнете разговора, докато се разхождате или по пътя в колата“, съветва психоложката. „По-лесно е да засегнеш трудна тема, когато не се налага да се гледате в очите.“

Всяка успешна връзка зависи от способността на двойката да се справя с разногласията. Комуникацията и компромисът са ключови, но и двамата партньори трябва да вървят по обратния път. Ако трябва да се жертвате само единият, негодуванието не може да бъде избегнато”, смята Бритни Блеър.

Сексът по график може да спаси личното пространство, уверява тя. Предварително уговореното време за интимност ще даде възможност и на двамата партньори да планират нещата, като се фокусират върху секса. Според Блеър учените са доказали, че планираният секс два пъти седмично подобрява отношенията между съпрузи или любовници.

Спонтанността също може да донесе плодове, добави Блеър. „Когато възникне силно сексуално желание, трябва незабавно да уведомите любимия човек за това. По време на секс трябва да дадете приоритет на самия процес, а не на желанието да постигнете оргазъм на всяка цена.
Често в отношенията се фокусираме върху това, което се обърква. Критиката не е сексуална и може да развали връзката ви. Обърнете внимание на това, което вашият партньор прави за вас и за връзката и искрено му благодарете за това”, препоръчва Блеър.

Близкият физически контакт може да подобри взаимоотношенията. „Целувайте се, прегръщайте се, докосвайте се колкото е възможно по-често“, горещо съветва специалистката.

Спалнята трябва да е специално място за влюбените и да е предназначена само за секс и сън, допълва психоложката. Всеки от партньорите трябва да почувства, че това място е свързано с желание и спокойствие. Всичко в спалнята трябва да е интимно, от свещи и тиха музика до осветление и текстури.

Преди това лекарите говориха за неочакваните ползи за здравето от влюбването и секса. Те заявиха, че сексът и любовта стимулират имунната система и водят до дълголетие.
БГНЕС