деца
деца / iStock
Плътността и здравината на костите се определя в детството, така че по-лесният достъп до паркове би могъл да предотврати фрактури при по-възрастните хора сочи проучване, цитирано от „Гардиън“.

Проучване установи, че децата, живеещи до зелени площи имат значително по-здрави кости, което може да доведе до ползи за здравето през целия живот.

Учените са установили, че при децата, живеещи в населени места с 20-25% повече паркове, костната здравина се е увеличила, което се равнява на половин година естествен растеж.

Първото по рода си проучване установява също, че рискът от много ниска костна плътност при тези деца е с около 65 % по-малък.
Силата на костите нараства в детството и юношеството, след което се увеличава до около 50-годишна възраст и след това започва намалява.

Следователно увеличаването на размера и достъпността на зелените площи за децата може да предотврати фрактури и остеопороза при по-възрастните хора, твърдят изследователите.

Връзката между зелените площи и по-здравите кости вероятно се дължи на по-високото ниво на физическа активност при децата, които живеят в близост до паркове, тъй като това стимулира растежа на костите. Връзката е най-силна при зелените площи с дървета, което според учените може да се дължи на факта, че те са по-привлекателни за посещение.

"Колкото по-силна е костната маса в детството, толкова по-голям е капацитетът й в по-късен етап от живота", казва проф. Тим Наурот от университета в Хаселт, Белгия, който е част от изследователския екип заедно с д-р Хане Слюрс. "Така че истинското послание за общественото здраве от това проучване е, че урбанистите могат да направят по-силни костите на децата, а това има дълготрайни последици".

Предишни изследвания са установили, че по-лесният достъп до паркове води и до други ползи за развитието на децата, включително по-нисък риск от наднормено тегло, по-ниско кръвно налягане, по-висок коефициент на интелигентност и по-добро психическо и емоционално здраве.

В проучването, публикувано в списание JAMA Network Open, са наблюдавани повече от 300 деца в региона на Фландрия, Белгия, живеещи в градски, крайградски и селски райони.
БГНЕС