/ iStock/Getty Images
Колко горещо е твърде горещо за човешкото тяло? Вероятно е по-малко, отколкото си мислите

С промените в климата горещите вълни стават все по-силни - продължават по-дълго, стават все по-чести и са все по-горещи. Един от въпросите, които много хора си задават, е: "Кога е прекалено горещо за нормална ежедневна дейност, каквато познаваме, дори за млади и здрави възрастни?"

Отговорът не се свежда само до температурата, която виждаме на термометъра. Той се отнася и до влажността. Ново изследване показва, че комбинацията от двете може да стане опасна по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Учени и други наблюдатели са обезпокоени от зачестилите случаи на екстремни горещини, съчетани с висока влажност, измервана като "температура на мокрия термометър" (температурата, отчетена от термометър, покрит с напоен с вода плат, над който се пропуска въздух – бел. ред.)

По време на горещите вълни, които обхванаха Южна Азия през май и юни тази година в Джакобабад, Пакистан, беше регистрирана максимална температура на мокрия термометър от 33,6°C, а Делхи я надмина - близо до теоретичната горна граница на човешката адаптивност към влажната жега.

Хората често посочват проучване, публикувано през 2010 г., според което температура на мокрия термометър от 35°C е горната граница на безопасност, след която човешкото тяло вече не може да се охлажда чрез изпаряване на потта от повърхността на тялото, за да поддържа стабилна температура на тялото.

Едва наскоро тази граница беше тествана върху хора в лабораторни условия. Резултатите от тези тестове показват още по-голяма причина за безпокойство, пише в научното издание „The Conversation”.

За да се даде отговор на въпроса "Колко горещо е твърде горещо?", е направен експеримент с топлинен стрес в контролирана среда с млади, здрави мъже и жени в лабораторията "Нол" в Университета на щата Пенсилвания.„

Тези експерименти дават представа за това кои комбинации от температура и влажност започват да стават вредни дори за най-здравите хора.

Всеки участник трябвало да погълне малка телеметрична таблетка, която да следи температурата на тялото му или вътрешната температура. След това трябвало да останат в екологични камери като се движели достатъчно, за да симулират минимални дейности от ежедневието като готвене и хранене.
Изследователите бавно увеличавали температурата или влажността в камерата и следели кога температурата на тялото на субекта започва да се повишава.
Комбинацията от температура и влажност, при която температурата на тялото на човека започва да се повишава, се нарича "критична граница на околната среда".

Под тези граници организмът е в състояние да поддържа относително стабилна вътрешна температура за продължителен период от време. При превишаване на тези граници температурата на тялото се повишава непрекъснато и рискът от заболявания при продължително излагане на топлина се увеличава.
Когато тялото прегрее, сърцето трябва да работи по-активно, за да изпомпва притока на кръв към кожата, за да разсее топлината, а когато се потите, това води до намаляване на телесните течности. В най-тежкия случай продължителното излагане може да доведе до топлинен удар - животозастрашаващ проблем, който изисква незабавно и бързо охлаждане и медицинско лечение.

Новите проучвания върху млади здрави мъже и жени показват, че тази горна граница на околната среда е дори по-ниска от теоретичните 35 °C. По-скоро става въпрос за температура на мокрия термометър от 31°C. Това означава 31°C при 100 % влажност на въздуха или 38 °C при 60 % влажност на въздуха.
Настоящите горещи вълни по света се доближават до тези граници, а в някои случаи дори ги надхвърлят.

В гореща и суха среда критичните граници на околната среда не се определят от температурата на мокрия термометър, тъй като почти цялата пот, която тялото произвежда, се изпарява, което охлажда тялото. Въпреки това, количеството пот, което хората могат да отделят, е ограничено, а освен това получаваме повече топлина от по-високите температури на въздуха.

Тези гранични стойности се основават единствено на това да не се допусне прекомерно повишаване на телесната температура. Дори по-ниските температури и влажност могат да натоварят сърцето и други системи на тялото, предупреждават учените.
И макар че превишаването на тези граници не води задължително до здравословни проблеми, продължителното излагане може да стане рисковано за уязвими групи от населението, като например възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Като се добави и повишената честота на сърдечни заболявания, дихателни проблеми и други здравословни проблеми, както и някои лекарства, уязвимите категории може да бъдат изложени на още по-голям риск от увреждане. Хората над 65-годишна възраст са около 80-90 % от жертвите на горещи вълни.

За да се защитим максимално от вредното въздействие на високите температури, по време на големи горещини е важно да се поддържа добра хидратация и да се търсят места, където може да се разхладим - дори за кратко.
БГНЕС