Протеините предпазват от счупване на кости
Протеините предпазват от счупване на кости / снимка: sxc.hu

Възрастните хора, които ядат повече протеини, е по-малко вероятно да страдат от фрактури, според ново проучване на учени от Бостън, които изследвали 946 пенсионери.

Консумирането на месо, яйца, риба или сирене подпомага за изграждането на силна мускулатура на краката, което намалява шансовете за навяхвания при падане.

Новите изследвания показват, че протеините са тясно свързани с плътността и силата на костите. Експертите препоръчват на възрастните да приемат минимум по 46 грама протеини дневно, а при мъжете здравословната доза може да достигне 56 грама. Източници на протеини са риба, яйца, мляко, сирене и кисело мляко, от растенията - зърнени храни, ядки, семена и зеленчуци, пише БГНЕС. В допълнение редовните упражнения правят мускулите по-силни, а костите по-здрави, а това намалява рисковете при възрастни от счупване или изкълчване.