Летният сезон започна, а ние трябва да се подготвим подобаващо за него и да бъдем в добра фигура. По този повод екип на БГНЕС се консултира с диетолога проф. Донка Байкова какви храни и напитки е добре да консумираме.

„През лятото ние минаваме към по-леки закуски, обяд и вечери. На закуска приемаме малко въглехидрати, за да енергизираме нашия организъм, например една - две филийки пълнозърнест хляб или парче баница, но със зеленчуков компонент, а също така могат и да се консумират зърнени миксове като овесени ядки, сусамово, ленено или маково семе с настъргани ябълка, къпини или малини". Това заяви за БГНЕС диетологът Донка Байкова.

„В 10:00 и 16:00 ч. по-добре е да се приемат различни типове смутита, а не типичните фрешове, защото те съдържат повече глюкоза и фруктоза, а по този начин губим фибрите. В този диапазон от време можем да изпием също така кафе с малко мед или мляко, или пък да хапнем само една топка сладолед“, препоръча проф. Байкова. За обяд диетологът съветва да консумираме два пъти седмично въглехидратни блюда като постен гювеч, спагети с доматен сос и много малко жълти сирена. „Освен тях може да се консумират зърнени и бобови храни, като това трябва да става поне един-два пъти седмично“. Докторът обясни и че пет пъти от седмицата трябва да се приемат белтъчни храни като през лятото това са млечните продукти, рибите, яйца или бели птичи меса. „Нарочно казвам птичи, защото е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се приемат омари, миди или калмари. От млечните продукти, разбира се, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, но в никакъв случай не е за препоръчване високо калорийните салати, в които се използва майонеза“, поясни тя.

Относно дресингите проф. Донка Байкова съветва да се доверим на кисело-млечните сосове с листни билкови подправки или с лукови прибавки.

„Те стават по-вкусни, по-ухайни, които допринасят не само за фигурата, но и за настроението“, коментира диетологът. По отношение на месата проф. Байкова подчерта, че е добре да се доверим на светлата гама меса.

„Това означава, че не са толкова богати на твърди животински мазнини, сланина и на холестероли. Трябва да ги ограничим до минимум, а когато ги използваме гледаме да бъде бонфиле, контрафиле“, обясни проф. Байкова. Относно вечерите диетологът уточни, че е добре те да бъдат постни, зеленчукови, с добавка за ситост на протеини. „Изключваме пържени картофки, защото 100 гр. варени картофи са 100 калории, но 100 гр. пържени картофи са носители на 300 калории, а ние не ядем 100 гр. само, а обикновено консумираме по-голяма порция от 300 г. и съответно стават 900 калории, а тях трудно бихме ги изразходили особено в топлия сезон“, подчерта тя. През летния сезон традиционно консумираме богат асортимент от напитки и именно заради това се допитахме до проф. Байкова какви безалкохолни и алкохолни трябва да бъдат консумираните от нас питиета.

Напитките през лятото, за съжаление, не би трябвало да бъдат само студени газирани през светлия ден, защото те подкиселяват въглеродния двуокис, става въглена киселина в организма и тя подкиселява организма, а ние искаме да имаме облекчена функция на бъбреците, на кожата, тоест да имаме добра отделителна функция, затова е по - добре това да бъде цитронада. Отново актуална е т.н. домашна цитронада, в която има вода, лимонови, портокалови резенчета или сокове, бъз, малини, или други разредени сиропи, но на плодова компонента. Тя е освежаваща и алкализираща, а не подкиселяваща вътрешната среда на организма“, изтъкна докторът.

От ечемична каша до освежаваща напитка: Дългият път на бирата

Относно алкохолните напитки проф. Байкова съветва те да бъдат поднесени с количество вода. „В коктейлите има малко концентрирано количество алкохол и с голямо количество плодови, зеленчукови или билкови добавки. Това е лятната напитка, както и кехлибарената бира също присъства в менюто ни. Тя е хидратираща, но се консумира и с вода, за да има истинската, наистина освежаваща стойност. Ако дамите или мъжете изберат да консумират бира, то задължително моята препоръка е тя да бъде сервирана с чаша вода, защото има благоприятен ефект за организма.

Обикновено алкохолните напитки спомагат за излъчване на течности от тялото и ако не добавим свежа вода, ние съвсем ще се дехидратираме, а това е риск от топлинен или слънчев проблем“, допълни още диетологът проф. Донка Байкова.
БГНЕС