/ iStock/Getty Images
За много хора е доста опасно да комбинират кафето с определени продукти, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог.

"Това се дължи на факта, че кафето съдържа танини. Те придават специфичен горчив вкус на напитката. Но тези вещества допринасят за свързването на важни елементи в червата - калций и желязо, така че човек може да получи по-малко от тях“, отбеляза Михалева в разговор с Gazeta.ru.

Според нея калцият се съдържа основно в млечните продукти. Не пийте мляко само с кафе, предупреждава лекарят. Тя смята, че така може да се развие дефицит на калций. Михалева отбеляза, че подобна информация е особено актуална за юноши, бременни жени и възрастни хора.

Според диетолога проблемът с желязото е предимно при вегетарианците. Също така е вредно да консумират млечни продукти с кафе тези, които имат дефицит на такъв микроелемент.

 "Ако обичате да пиете кафе с мляко или сметана, това, разбира се, не е вредно, но трябва да разберете, че усвояването на калций от тази порция мляко ще бъде минимално, заключва Михалева.