Продават замъка на Дракула за 60 млн. евро
Продават замъка на Дракула за 60 млн. евро / netinfo

Замъкът „Де Бран”, който е по-известен като „замъка на Дракула”, ще бъде продаден за 60 милиона евро и Съветът на департамента Брашов обмисля възможността да го купи. Това съобщиха от пресцентъра на Съвета.

"Замъкът „Де Бран” е много важен за туризма в региона си. Съставихме комисия, която включва петима членове на Съвета, за да анализира възможността за покупка на сградата", посочи Аристотел Канческу, председател на Съвета.

В началото на 2006 г. замъкът беше реституиран на Доминик де Хабсбург, внукът на румънската кралица Мария, след като 58 години беше притежание на комунистическия режим. Тогава Хабсбургите увериха румънското Министерство на културата, че замъкът остава музей за три месеца и ще бъде продаден само на румънската държава.

През декември Доминик де Хабсбург заяви категорично желанието си за продажба и изпрати писмо до Съвета на Брашов. Министерството на културата от своя страна прецени, че исканата цена е прекалено завишена спрямо реалната стойност на замъка. Според правителството тя е 25 милиона евро.