Продават плаващата резиденция на Тито на търг
Продават плаващата резиденция на Тито на търг / netinfo

Вече няма никакви пречки корабът “Галеб”, бившата плаваща резиденция на сръбския комунистически лидер Йосип Броз Тито, да бъде продаден на публичен търг, пише сръбският вестник “Политика”.

Търговският съд в Риека, Хърватия, където от няколко години е закотвен корабът, потвърди, че разходите на кредиторите ще бъдат покрити и няма пречки корабът да получи нов собственик.

Причината за продажбата са дълговете на настоящия собственик – гръцкия бизнесмен Джон Пол Папаниколау към хърватската корабостроителница “Виктор Ленац” от половин милион долара, както и дълговете към двамата моряци, които охраняват кораба и агенция “Адриатика”, предаде БГНЕС.

Потенциалните купувачи обаче са обезкуражени, защото предимство при закупуването ще имат град Риека и Приморско-Горанската жупания. Корабът е построен през 1937 г. в Италия и е бил предназначен за транспортиране на банани. Той е бил собственост на фирма „Reggio Nave Bananiera”, която е имала три такива кораба. Дълъг е 118 м, а товароносимостта на „Рамбо-3”, както се е казвал тогава, е 3.667 тона.

През Втората световна война германците конфискуват кораба и го преоборудват във военен. Корабът не оцелява при бомбардировки през 1944 г. в пристанището в Риека и почти четири години до март 1948 г. е бил потопен. Четири години и половина продължава неговата реконструкция. През 1952 г. Тито за първи път се качва на плаващата си резиденция, наречена “Галеб”. Тито е прекарал на кораба 564 дни и е изминал с него 86 519 морски мили, пътувайки в 32 страни по света.

С разпадането на бивша Югославия корабът остава в Черна гора, която накрая го продава на Папаниколау. Корабът е от години на ремонт в корабостроителницата “Виктор Ленац”. Очаква се корабът да стане музей.