Продават парченца от Плаващите кейове на Кристо на търг
Продават парченца от Плаващите кейове на Кристо на търг / БГНЕС, архив

Парченца от жълто-оранжевия плат, с който бяха застлани "Плаващите кейове" на българския творец Кристо, вече могат да се купят в интернет, пише швейцарският сайт Ер Те Ес.

Карета от плата се появиха в сайта за интернет търговия eBay. Там те се предлагат на цена между 10 и 20 швейцарски франка. В същия сайт парченце плат, придружавано от чифт оранжеви чорапи, които се продаваха на сергиите със сувенири на остров Монте Изола през двете седмици на инсталацията на Кристо, се предлагат срещу 1000 швейцарски франка.

„Плаващите кейове" на Кристо вече са в историята

Кристо беше обещал, че след края на "Плаващите кейове" те ще бъдат напълно демонтирани, а полиетиленовите кубове и платът, от който бяха изградени, ще бъдат изцяло рециклирани. Операцията по демонтирането започна в понеделник, ден след закриване на инсталацията. Сега от кейовете в езерото Изео са останали само пътеките от бели кубове. Платът вече е махнат.

Операцията ще продължи три месеца. Както самият Кристо каза, езерото Изео ще бъде оставено в същия вид, в който е било преди инсталацията, защото това е приоритетът на екипа, работил по проекта.

"Плаващите кейове" на Кристо станаха жертва на успеха си

След рециклирането материалите от "Плаващите кейове" ще бъдат използвани повторно за най-различни цели.

По време на двете седмици на инсталацията посетители получаваха напълно безплатно малки квадратни парчета от оранжевия плат от служители от проекта на Кристо. Кейовете бяха съставени от 100 000 квадратни метра плат и от 220 000 полиетиленови куба.

Източник: БТА