Продават на търг яйце Фаберже за 9 млн. паунда
Продават на търг яйце Фаберже за 9 млн. паунда / снимка: BGNES

Цената на неизвестно досега яйце "Фаберже" се очаква да достигне 13 млн. евро на търг на 28 ноември в Лондон, съобщиха от аукционна къща Кристис. То ще бъде предложено за продажба на 28 ноември.

Яйцето часовник е създадено през 1902 г. от руския бижутер Петер Карл Фаберже за банкерското семейство Ротшилд. В яйцето има миниатюрно петле, инкрустирано с диаманти. На всеки кръгъл час то излиза от черупката, като размахва криле, поклаща глава и отваря човката си, за да пее. Яйцето има покритие от розов емайл и е едно от едва трите подобни яйца "Фаберже", които включват часовник и толкова сложен механизъм.

Очаква се уникалният предмет да предизвика изключителен интерес сред частните колекционери и институции по целия свят. "Откриването на този шедьовър е най-вълнуващият момент в 40-годишната ми кариера", заявява Антъни Филипс, който ръководи отдела за руско декоративно изкуство в "Кристис". Фаберже е създал 50 яйца "Фаберже" за руското императорско семейство, припомня БГНЕС. Той е създал и други подобни яйца за частни клиенти. До откриването на "Ротшилд Фаберже" експертите обаче смятаха, че броят на тези яйца е 12.