Продават на търг любовни писма на Едит Пиаф
Продават на търг любовни писма на Едит Пиаф / снимка: БГНЕС

Любовните писма на Едит Пиаф до колоездача Луи Жирарден ще бъдат продадени на търг в Париж от аукционна къща "Кристис" на 25 юни, предаде Интерфакс. Писмата са били написани в периода от 15 ноември 1951 г. до 18 септември 1952 г. и никога по-рано не са били публикувани. Любовната кореспонденция на великата френска певица, състояща се от 54 писма, е оценена между 50-80 хиляди евро.

БГНЕС припомня, че през януари любовно писмо на Пиаф до гръцкия актьор Димитрис Хорн, познат също така и като Такис Хорн, бе продадено на търг в Атина за 1500 евро. Името на купувача остана неизвестно. Легендарната певица е изпратила писмото до своя възлюбен от Корсика на 20 септември 1946 г. В него тя пише: „Обичам те, както не съм обичала никога, Таки, не оставяй сърцето ми да умре!". Френската певица Едит Пиаф е изпитвала страстна, но очевидно несподелена любов към един от най-големите гръцки актьори след Втората световна война. Писмото й е намерено в архивите на актьора Димитрис Хорн след смъртта му през 1998 г. "Писмото, от 4 страници, е на 100% автентично, то е било предадено, заедно с пощенския му плик от един роднина на Хорн, който го намерил след смъртта му. Писмото се съпровожда от една телеграма от Пиаф, датираща от ноември, 1946 г., с която певицата иска от Хорн да му пише чрез една своя приятелка", коментира тогава притежателят на аукционна къща Петрос Вергос, който предложи на търг писмото.

„Искам да живея винаги до теб и ми се струва, че мога най-после да те направя щастлив и мисля също, че те разбирам напълно. Зная, че съм способна да се откажа от всичко заради теб", пише още Пиаф, според откъс от писмото, публикуван в каталога на аукционната къща на Вергос. По времето, когато е писано то, Пиаф е била на 31 г., а Димитрис Хорн, тогава изгряваща звезда в гръцкото кино - на 25 години. Според Вергос, те се запознали по време на концерт на Пиаф в Атина, на 17 декември.

"Според мен идилията между двамата не е имала продължение, вероятно защото Хорн не е споделял същите чувства", казва Вергос. Актьорът, смятан за символ на цяла епоха в гръцкото кино, се жени по-късно за Ана Гуландрис, наследничка на голяма династия гръцки корабопритежатели.