Продават на търг картини на Майкъл Крайтън
Продават на търг картини на Майкъл Крайтън / снимка: БГНЕС, архив

Творби от арт колекцията на американския автор на бестселъри Майкъл Крайтън ще бъдат продадени на търг от Кристи'с в Ню Йорк през май, съобщи аукционната къща. Колекцията включва "ключови" творби на Пабло Пикасо, Джаспър Джоунс, Робърт Раушенберг и Рой Лихтенщайн. По една картина от всеки художник ще бъде показана в централата на Кристи'с в Лондон от 6 до 12 февруари.

Въпреки че аукционната къща не оповести прогнози за сумата, която ще бъде платена за колекцията, само четирите картини, които ще бъдат изложени преди търга, се очаква да съберат около 20 милиона паунда (32 милиона долара). Едно от ключовите платна, включени в търга, е "Знаме", от 1960-1966 г. на Джоунс, която Кристи'с определя като "изключително красиво изпълнение на американския флаг". До този момент тя никога не е била предлагана за продан. Крайтън е придобил картината пред повече от 30 години директно от колекцията на художника и за последен път е показана публично преди 18 години в рамките на голяма изложба на поп арт творби, организирана от Кралската академия на изкуството в Лондон.

Крайтън почина от рак на 66-годишна възраст през ноември 2008 г. Неговите книги са продадени в над 150 милиона копия по цял свят.