Продават картина на Путин на благотворителен търг
Продават картина на Путин на благотворителен търг / БГНЕС

Благотворителен търг, на който ще бъдат продадени картини, нарисувани от руския премиер Владимир Путин и губернатора на Санкт Петербург Валентина Матвиенко ще се състои в рамките на Коледен базар, съобщиха от градската администрация. Коледният базар в „северната руска столица” е един от най-големите новогодишни празници. Традиционната благотворителна акция „Азбука” е част от него. Известни хора с помощта на професионални художници рисуват картини, изобразяващи буква от руската азбука. Тази година благотворителното мероприятие е посветено на 200-годишнината от рождението на Николай Гогол, отбелязва агенция „Новости”.

Всеки ден на главната сцена на базара известни личности рисуваха илюстрации към букви от руската азбука по мотиви от повестта на Гогол „Нощ преди Коледа”. В края на декември Путин посети петербургския Коледен базар, където нарисува картина на тема буквата „У”.

Картини са нарисували също така оперната дива Анна Нетребко, балерината Уляна Лопаткина, музикантът Максим Шостакович. Средствата от търга ще бъдат преведени на социалните учреждения в града, допълва БГНЕС.