Продадоха за 290 лева атракцията на Бузовград – коня Камен
Продадоха за 290 лева атракцията на Бузовград – коня Камен / снимка: DarikNews.bg

За 290 лева без ДДС Общината в Казанлък продаде на търг конят на кметство Бузовград. Това стана в петък след като на обявения на сайта на Общината търг се яви само един кандидат.

Първоначалната цена, на която бе оценен от специална комисия 18-годишният кон Камен, бе 260 лева. Явилият се единствен кандидат на търга - млад мъж и неговата приятелка, вдигнали мизата на 290 лева, каза за Дарик заместник-кметът на общината Петър Косев.

Новият стопанин на коня Камен, който ще придобие реално собствеността върху нечифтокопитното след 21 дни, е платил и 30 лева за тръжна документация. Със задължителния налог от ДДС на практика парите, за които Камен сменя стопанина си, стават 350 лева.

Преди да бъде обявен на търг от Община Казанлък 18-годишният светлосив кон е бил собственост на кметство Бузовград, където почти през целия си живот е живата тяга за селското сметоизвозване. Заради трудолюбието и издръжливостта му го ползвали и за друга полска работа. За Камен се грижел конярът Демир, както и кметът Михаил Янушев, броил само в последния месец 200 лева за изхранването с хляб на коня.

Именно липсата на средства за обгрижване на животното в последните години и преминаването на селото към механизирано сметоизвозване довело дo практическата ненужност на коня. Това е и причината Камен да бъде обявен на търг.

Дузина жители на село Бузовград изявили желание да станат новите стопани на Камен, тъй като с годините заобичали и свикнали с животното по селските улици, но от участие в търга ги отказало предположението, че за Камен ще се броят много пари, които те нямат.

Кметът на Бузовград Михаил Янушев изрази надежда, че новият стопанин ще се грижи добре за 18-годишния Камен, превърнал се в част от визитната картичка и атракция на Бузовград.

Каквато и да е по-нататъшната му съдба, той със сигурност ще остане в градската история на Казанлък, като първия кон със свидетелство за собственост и инвентарен номер, обявен от общината на търг и продаден.