Продадоха картина на Ван Гог за 66,3 млн. долара
Продадоха картина на Ван Гог за 66,3 млн. долара / снимка: Guliver/Getty Images

Картината на холандския художник Винсент ван Гог „Алеята на Алискам” беше продадена на търг в Ню Йорк от аукционна къща „Сотбис” за сумата от 66,3 млн. долара, съобщиха световните информационни агенции.

„Алеята на Алискам” беше предложена на ценителите в рамките на търга с произведения на импресионисти и със съвременно изкуство. Есенният пейзаж е бил нарисуван през 1888 г. по време на двумесечния период, през който Ван Гог и Гоген са работели заедно във френския град Арл. Творбата е от периода, когато Ван Гог е бил на върха на творческата си активност.

Предварителната оценка на специалистите бе 40 млн. долара. Рекордът за цена, постигнат на търг за произведение на Ват Гог, е 82,5 млн. долара. Тази сума бе платена за „Портрет на доктор Гаше” от 1890 г. Картината бе купена на аукцион на „Кристис” в Ню Йорк през 1990 г.

За 54 млн. долара на търга на „Сотбис” беше продадена картината на френския художник Клод Моне Водни лилии от 1905 г. Тя е нарисувана в градината в дома му в Живерни, Франция. Предварителната оценка бе за 30-45 млн. долара.

Картините от серията „Водни лилии” на Моне са сред най-известните и прекрасни творби на импресионисти, отбелязват специалистите на „Сотбис”. Влиянието, което те оказват върху съвременното изкуство, ги превръща в най-великите творби на Моне, казват още експертите.

Друг топ лот на търга бе картината на испанския художник Пабло Пикасо „Жена с кок във фотьойл” от 1948 г. На нея е изобразена любимата на Пикасо Франсоаз Жило. „По онова време Жило е бременна с тяхното дете и е много сърдита, че Пикасо я е оставил сама за няколко седмици”, отбелязват от аукционната къща.

Платното е купено за 29,9 млн. долара. На състоялия се в Ню Йорк търг на „Сотбис” са били представени десетки творби на прочути импресионисти и модернисти. Общо са били реализирани продажби за повече от 368 млн. долара.