/ Guliver/Getty Images
Картина без заглавие на Жан-Мишел Баския бе продадена в четвъртък за 110,5 млн. долара на търг на Сотбис в Ню Йорк. Това е рекорд за нюйоркския художник, починал през 1988 г.

Картината с внушителни размери (1,83 на 1,73 м), на която е изобразена тревожеща черно-цветна глава на предимно небесносин фон, участва в търг, който продължи повече от 10 минути - твърде необичайна продължителност.
Предишният рекорд е от май 2016 г., когато друга картина без заглавие с гигантски размери (2,38 на 5 м) достигна 57,2 млн. долара по време на търг на "Кристис".

В четвъртък цената тръгна от 57 млн. долара - почти колкото рекорда на познатия само с псевдонима SAMO от стените на Ню Йорк. Търгът бързо се превърна в дуел между купувач от залата и друг, който наддаваше по телефона. Първият стигна до 97 млн. долара като остави другия купувач да достигне 98 млн. долара. Към тях се прибавят и разходите и комисионата.

Ударът на чука, който сложи край на наддаването, предизвика ръкопляскания и одобрителни възгласи на присъстващата публика.

Джони Деп продава на търг колекцията си от картини на Баския

Картината не е била обект на продажба, нито е показвана пред публика, след последното й участие в търг на "Кристис" през 1984 г. Тогава анонимен колекционер даде скромните 19 000 долара за картината, нарисувана през 1982 г.

Неочакваната смърт на Жан-Мишел на 22 август 1988 г., докато е още на 27 години, разтърсва мнозина, а причината за смъртта е свръхдоза хероин.
БГНЕС