/ Guliver/Getty Images
Рядко първо издание на книгите за Хари Потър бе продадено на търг в неделя за 56 000 паунда на търг, организиран от английската аукционна къща "Бонъмс".
 
Според информацията на вестник "Метро" крайната цена за книгата "Хари Потър и философския камък", издадена през 1997 г., значително надвиши началната оценка, която бе за 35 000 паунда. Изданието отбелязва, че след оживен търг книгата е купена от американски колекционер. Преди продажбата книгата е принадлежала на жена, която я е купила преди 21 години на гарата в град Харогейт.
 
Джоан Роулинг - създателката на мечти и Хари Потър

Изданието е рядко, тъй като принадлежи към първия тираж на "Хари Потър и философския камък" от едва 500 екземпляра. Продадената книга съдържа правописни грешки и неточности, поправени в следващите издания.
 
Хогуортс, хоркрукси и хипогриф: Хари Потър навършва 20 години

През ноември 2017 г. първото издание на книгите за Хари Потър бе продадено за 106 000 паунда. Но тогава книгата бе с автографа на Джоан Роулинг - авторката на фантастичната поредица за момчето вълшебник.
 
Нова атракция, свързана със света на Хари Потър, отваря врати край Лондон

Британската писателка създаде световен бестселър в седем тома. Те излязоха между 1997 и 2007 г в общ тираж 450 млн. екземпляра и са преведени на 79 езика, включително на български. По тях са заснети осем блокбъстъра.
БГНЕС